Kustannustoimitus

"Kustannustoimittaja on kirjailijan paras ystävä ja luottohenkilö – ei pomo, joka määrää miten ja mitä tehdään. Kustin kanssa voi murehtia käsikirjoituksen lisäksi koko luomisprosessia aina kirjoitusblokista markkinointihuoliin."

Oletko kirjoittanut upean romaanin, joka odottaa vielä pöytälaatikossa?
Tai tehnyt koskettavan muistelmateoksen, jonka haluaisit jättää jälkipolville luettavaksi?
Vai onko kynästäsi lähtenyt terävä novelli, joka kaipaisi vielä jotain, mutta mitä?

Nykyisin omakustanneteosten julkaisu on helppoa ja edullista – joskus jopa ilmaista, jos julkaisu tapahtuu sähköisesti. Omakustanteestakin voi saada myyntimenestyksen, mikäli sitä on hiottu ja viilattu vähän ammattilaisen kanssa.

Nyt sinulla on mahdollisuus saada tekstillesi kustannustoimittaja, joka innostuu tekstistäsi, löytää sen ansiot ja näkee hiottavat kohdat. Minulle jokainen asiakas ja jokainen teksti on yhtä tärkeä!

ruutukaappaus

Mitä kustannustoimittaminen on? Mitä hyötyä siitä on?

Jokainen kirjoittaja on omalle tekstilleen sokea. Niin aloittelija kuin se alan kovinkin ammattilainen. Kirjoittaja on liikaa tekstinsä sisällä nähdäkseen miltä se näyttää vieraan lukijan silmin. Useimmiten kustannustoimittamaton käsikirjoitus on liian rönsyilevä, jolloin se tarinan pääajatus hukkuu matkan varrelle. Kirjoittajalla saattaa olla kirkkaasti mielessään se, kuinka tapahtumat tarinassa etenevät, mutta toteutus on jäänyt hämäräksi. Kirjoittaja ei itse huomaa tätä, koska hänhän tietää mikä se jutun juju oli!
Koska kustannustoimittaja ei pääse kirjoittajan pään sisään, hän lukee mitä käsikirjoitukseen on kirjoitettu. Ja näin saadaan kuriin rönsyt, ajatusharhat, logiikka-aukot ja muut inhat kompastuskivet.

Kustannustoimittaminen tarkoittaa tekstin huolellista läpikäymistä ja editointia. En korjaa vain kirjoitusvirheitä ja viilaa pilkun paikkaa vaan katson, miten teksti toimii. Pidän kanssasi huolta muun muassa siitä, että tarina on ymmärrettävä, kieli sujuvaa, dialogi toimii ja rakenne on kohdallaan.
Pidän tärkeänä nostaa esiin myös niitä onnistumisia ja erityisen hienoja kohtia. Niitähän pitää vaalia! Turhanpäiten en kehu, mutta jokaisesta tekstistä löytyy ne vahvuudet, joista kirjoittajan kannattaa olla tietoinen.
Ehkä kaikkein tärkeintä on kuitenkin huolehtia yhdessä siitä, että oma äänesi nousee esiin tekstistä. Teos on yhä sinun – ei minun ja sinun yhteisprojekti, vaan sinun kirjasi.

Kustannustoimittamiseni kattaa yhden editointikierroksen, jonka aikana käyn läpi kaikki edellä mainitut seikat yksityiskohtaisesti. Teen korjausmerkintöjä tekstiin kuten kuvassa. Suoraan tekstiin korjaan pienet virheet: kirjoitusvirheet, kielioppimokat, pilkutukset ym. Lisäksi kustannustoimittamiseen sisältyy lausunto – ellei lausuntopalveluani ole jo käytetty, jolloin hyvitän sen hinnan kustannustoimittamisen hinnasta.

Katso myös Kusti kertoo -sarja blogistani

kustikertoo

Kustannustoimittaminen on:

 • tarinan kokonaisuuden hallintaa
 • rönsyjen karsimista, epäselvyyksien selventämistä
 • kerronnan huolellista hiomista
 • henkilöhahmojen syventämistä ja parhaiden puolien esiin nostamista
 • yksityiskohtiin pureutumista
 • kielenhuoltoa

Kustannustoimittaminen ei ole:

 • tekstin muuksi muuttamista
 • satunnaista pilkkujen paikan korjaamista

Erityisosaamiseni kohdistuu seuraaviin lajityyppeihin:

 • historialliset romaanit, sukupolvitarinat
 • spekulatiivinen fiktio (fantasia, kauhu, scifi ja uuskumma)
 • novellit

Älä kuitenkaan epäröi ottaa yhteyttä, vaikka olisit kirjoittanut muistelmateoksen, dekkarin, realistista proosaa tai tietokirjan. Runous ja näytelmäkäsikirjoitukset kannattaa kuitenkin tarjota asiantuntevammalle henkilölle. Toimitan vain suomenkielisiä tekstejä.

Kustannustoimittaja yhteistyökumppanina

Kirjailijan ja kustannustoimittajan välinen hyvä yhteistyö on tärkeä asia. ”Luottokustin” ja kirjailijan kumppanuus voi kestää useammankin julkaisun. Tutun kanssa on mukavampi viilailla.
Ehkä haluatkin kokeilla lausuntopalveluani ensin? Mikäli olemme samoilla linjoilla tekstin kehittämisen kannalta ja haluat minut kustannustoimittajaksesi niin myötä- kuin vastoinkäymisissä, hyvitän sinulle lausuntopalvelun hinnan kustannustoimituksen loppusummasta.

Huom!

Kustannustoimitus ei tarkoita kirjan julkaisua. Morren maailma ei ole kustantamo, vaan tarjoaa ainoastaan kustannustoimitusta.